Op woensdag 9 november stond Babyconsulenten Nederland met een stand op het congres ‘Vroegsignalering bij baby’

Met bijna tien (aanstaande) babyconsulenten waren we goed vertegenwoordigd aanwezig. De interesse voor ons beroep is enorm. Nog voor het einde van de eerste pauze zijn we door de meegebrachte beroepsprofielen heen.

vroegtafel foto

Het personeel van de jaarbeurs schiet te hulp en print extra exemplaren, terwijl we door hen liefdevol naar de zaal worden teruggestuurd.

Voor mij is het van de beste symposia waar ik ben geweest. We kregen nieuwe inzichten over gesprekstechnieken, over gehechtheid en non-verbale signalen van de pasgeboren baby.

We leerden

  • Dat je goed moet kijken naar de ouders waarmee je in gesprek bent. Verstaan ouders de boodschap of horen de ouders iets anders? Het effect van het gesprek is de som van de kwaliteit van het gesprek keer de acceptatie door ouders.
  • Om het effect te vergroten is het van belang te luisteren naar het hele verhaal zonder direct advies te geven (ook al heb je als zorgverlener vaak het gevoel dat je direct iets ‘moet doen’)
  • Houd rekening met de verwachtingen van ouders ten aanzien van het ouderschap. Wat is er voor geboorte allemaal gebeurd dat effect kan hebben op het opvoedvertrouwen van ouders in zichzelf?

Een van de doelen die ik als babyconsulent nastreef is balans brengen in het gezin. Met gesprekstechnieken als actief luisteren, terugkoppelen, confronteren kom je een heel eind. Voor mij geldt dat iedere ouder het verdient om echt gehoord te worden, om zonder vooroordeel samen te kijken naar de rol van alle gezinsleden, maar vooral ook om ouders altijd respectvol te benaderen. Na zo een dag als vandaag, voel ik mij weer helemaal opgeladen.

Saskia Aarsen,

Babyconsulent aangesloten bij Vereniging Van Babyconsulenten Nederland en eigenaar van Babyconsulent Almere

Vroegsignalering bij baby’s