Het is een gewone doordeweekse dag. Bij mijn E-mail controleren zie ik een mail van een moeder die zich zorgen maakt. Ze heeft een onrustige baby die veel huilt, een meisje genaamd Sarah, ze is 8 weken oud.

De onrust en het huilen geven moeder het gevoel dat er wat aan de hand is, maar de huisarts kon niets medisch vinden en Sarah ontwikkelt zich goed. Toch knaagt er aan moeder het gevoel dat haar dochtertje wel degelijk ergens last van heeft. Na telefonisch contact wil ze graag een huisconsult inplannen zodat ik naar haar dochtertje kan kijken.

Ze hoopt dat ik de oorzaak van de onrust en het huilen kan achterhalen en adviezen kan geven om dit te verminderen. Zoals bij elk huisconsult stuur ik van tevoren een digitale vragenlijst zodat ik een goed beeld kan krijgen van hoe de zwangerschap en bevalling verliep, een eventuele ziekenhuisopname, de voeding, groei en ontwikkeling van hun dochtertje gaat. Maar ook hoe ouders het ervaren om voor hun dochter te zorgen met alle vragen en twijfels zoals elke ouder heeft.
Tijdens het huisconsult zie ik vermoeide en liefdevolle ouders met een baby die net wakker aan het worden is. Sarah geeft duidelijk lichaamssignalen af dat ze behoefte heeft aan voeding, dit doet ze door het zoeken, happen en op vingers sabbelen. Ouders herkennen deze signalen en geven haar de
fles.

Kort na de voeding begint Sarah plotseling te huilen en gespannen met haar lijfje te bewegen. Ik vraag aan ouders wat ze nu zouden doen als ik er niet was. Ze gaven aan nog meer voeding te geven. Tijdens het drinken van de fles observeerde ik al de techniek van het drinken;ik let dan op het tempo van drinken, soort fles en het wel of niet lucht aanzuigen. Ouders geven aan dat Sarah nooit echt goed boert.
Mijn advies is Sarah goed te laten boeren na de voeding omdat ze tijdens de fles drinken veel onnodig lucht aanzuigt. Ook laat ik zien hoe ouders haar een buikmassage kunnen geven. Daarnaast proberen we in andere houdingen te voeden om de krampen van Sarah te minderen. Sarah laat een goede boer en door de massage zien we een ontspannen baby die al snel weer na de voeding in slaap kan vallen in haar wiegje.

Slapen in haar wiegje is een hele verandering, omdat Sarah anders nog twee uur bij ouders op de borst ligt vanwege de onrust. Als Sarah slaapt geef ik ouders nog informatie over Dunstan Babytaal. Een taal die je kunt horen in het huilen, maar nog makkelijker wordt in combinatie met de lichaamstaal die Sarah laat zien. Een van de Dunstan Babytaal geluiden hoort bij boeren. Verder benoem ik nog extra dat niet boeren vaak darmkrampen als gevolg heeft. Dit komt omdat de lucht dan naar de darmen gaat in plaats van met een boer uit het lichaam.
Met een goed gevoel ga ik na het consult naar huis en mail ouders de besproken informatie met plaatjes van de verschillende houdingen voor tijdens het voeden, voor babymassage en voor bij het bevorderen van boertjes. Een week later krijg ik een E-mail van ouders dat ze zo blij zijn met het huisconsult. Hun Sarah is nu een ontspannen relaxte baby, die geen onnodige onrust meer vertoont en niet meer direct na de voedingen huilt. Natuurlijk geniet ze nog wel van liggen bij ouders op hun borst maar wel wanneer ouders en baby hierbij al volledig ontspannen zijn 🙂
Saskia Aarsen,
Babyconsulent Almere 

Een huisbezoek door de ogen van een babyconsulent