Aan de provincie Noord-Holland is de eer om de eerste gemeente in Nederland te hebben die een Babyconsulent financiert om hulp te bieden aan een kwetsbaar gezin. De gemeente wil graag anoniem blijven voor het grote publiek.

Sinds dit voorjaar is een van de leden van de Vereniging van Babyconsulenten Nederland werkzaam in een kwetsbaar gezin in Noord-Holland. De -bij het gezin betrokken- jeugdbeschermer wilde graag meer zicht krijgen op de gezinssituatie en dat de moeder praktische handvaten geboden zou worden. De baby is het vierde kind in het gezin.

De ambtenaar licht de keuze van de gemeente toe: “Normaal zetten we meer gezinsbegeleiding in, in soortgelijke gezinssituaties. Maar deze ouders ervaarden de gesprekken als een extra belasting in hun gezinsagenda. Met de Babyconsulent konden we ouders een traject aanbieden met een praktische insteek. Met name de moeder stond erg open voor de lessen babymassage en het leren dragen van de baby met een draagdoek.”

Babyconsulent Esther van Bloemen-Bartels noemt de zorg aan dit gezin een mooie en bijzondere ervaring. Als we haar vragen wat haar het meeste bij zal blijven vertelt ze vol enthousiasme over de Dunstan Babytaal en de passie waarmee ook de oudere kinderen in het gezin meeluisterden naar de geluiden van de baby. “Elke pasgeboren baby verstopt in zijn of haar huilen, kenmerkende geluidjes. Dit is geen bewuste keuze van de baby, maar dat gebeurd onder invloed van reflexen. Die geluiden zeggen iets over het probleem dat de baby ervaart. Zo geeft bijvoorbeeld honger een NEH geluid. De oprechte interesse  die de grotere kinderen hiervoor hadden, was zo leuk om te zien. Het verbind ze met elkaar in de ruime zin van het woord. Als je dan ook ziet dat moeder glimt van trots op al haar kinderen, dan is mijn dag weer helemaal goed”.

Inmiddels heeft ook de volgende gemeente in de regio interesse getoond voor het inzetten van de babyconsulent. Dat is een mooie ontwikkeling. Gemeenten kiezen er zo bewust voor om niet alleen zorg op maat te bieden maar ook om specialistische zorg in plaats van generalistische zorg in te zetten.

Ouders voelen zich gehoord in hun wensen, het geeft ze een veilig gevoel.

Eerste gemeente zet de babyconsulent in